Kweek

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het kweken van kreeften en garnalen, is hier wat basiskennis:

Crystal Red

3bandS

Geslachtsverschillen:

Het is niet altijd makkelijk om het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje te herkennen. Als de garnalen wat groter zijn dan valt op dat de vrouwtjes wat groter en dikker zijn als de mannetjes, voral aan de buik en het koppantser. De mannetjes zijn wat slanker en de vrouwtjes wat ronder. Hoe ouder de diertjes worden, des te beter zijn de verschillen te zien. Bij de vrouwtjes is vaak een eivlek net achter de kop te zien of ze dragen eitjes bij hun buikpoten. Het plaatje verduidelijkt de verschillen en helpt bij het onderscheiden van de geslachten. 

Bron: crystalred.nl

Kweek:

Er zijn inderdaad een hoop hobbyisten die allemaal een eigen methode hebben. Zolang het goed werkt en er voldoende nakweek overblijft is dat dan vaak dé manier. Op zich wel logisch denk ik. Ik denk dat je in ieder geval je waterwaarden en temperatuur zoveel mogelijk moet afstemmen op de waarden waar de CR straks vandaan komen. Ik denk dat de kweker de belangrijkste bron is voor je in de eerste instantie. Dit kan onderling van kweker tot kweker ook enorm veel schelen. 

Na drie tot vier maanden zijn Red Crystalgarnalen volwassen en geslachtsrijp. Zorg het liefst voor een speciaalaquarium met veel soortgenoten(min. 10 meer is altijd beter), anders zullen je garnalen zich niet veilig voelen en zal de kweek lastig te realiseren zijn. De eitjes zijn donkerbruin van kleur, de draagtijd bedraagt 3 tot 4 weken. daarna komen er bijna volledig ontwikkelde garnaaltjes met een lengte van 1,5mm uit. Per keer kun je tussen de 20 en 40 eitjes verwachten. Een paar uur na de geboorte kun je de rood/witte tekening al bij de kleintjes waarnemen. als je de zwangere garnaal wil overplaatsen in een ander aquarium moet men voorzichtig zijn. Het eruitvissen en overzetten in een ander (kweek)bakje is altijd verbonden met stres voor de garnalen, vooral als de waterwaarden verschillen. Hierdoor kan het gebeuren dat de garnalen gaan vervellen en de eitjes aan de de oude pantser blijven hangen, of de eitjes worden door de stres afgestoten. Het beste is om zwangere garnalen in het aquarium te laten en af te wachten. Ook voor de jonge en kleine garnalen hoeven geen bijzondere maatregelen worden genomen. Ze verstoppen zich goed tussen de planten en hoeven niet extra gevoerd te worden. In een goed draaiend aquarium vinden ze genoeg voedsel tussen planten en molm.


CPO Dwergkreeft

Geslachtsverschillen:

De vrouwtjes hebben een robuuster (krachtig en/of stevig)  lichaam. De staart is bij een volwassen exemplaar breder dan die van de man. Bij mannen zijn de eerste paar zwempoten vergroeid tot Gonopoden, dat zijn de geslachtsorganen.

Verkleinde Afbeelding

Vrouwtje

Man


Kweek:

De CPO kreeft is na ongeveer drie tot zes maanden (afhankelijk van groeisnelheid) geslachtsrijp. Als de eitjes bevrucht zijn is dit duidelijk, ze zijn dan namelijk donker grijs/ zwart. Onbevruchte eitjes zijn oranje. 
De ouders hoeven niet uit het aquarium gehaald te worden als er geen natuurlijke vijanden zijn, en wanneer er genoeg schuilplaatsen zijn voor de jongen. 
Wil je de dame toch apart zetten, doe dit dan zo snel mogelijk zodra ze eitjes draagt in verband met vroegtijdig loslaten. De draagtijd is ongeveer 21 dagen. Bij warmer water korter; bij kouder water langer. Ze krijgen zo'n 10 - 70 eieren per keer.
Mogelijk eet de moeder de eigen jongen op net voordat ze losgelaten worden door honger. Voorzie de moeder van voedsel direct voor haar schuilplaats. Sommige dames komen namelijk niet of nauwelijk het holletje uit.

 -

 

Florida Kreeft


Geslachtsonderscheid:

Dit zijn de 3 belangrijkste geslachtskenmerken:

Vrouwtjes worden groter dan mannetjes.

Mannetjes hebben langere, smallere scharen dan de vrouwtjes.

Vrouwtjes hebben 5 paar zwempootjes. Bij de mannetjes zijn de eerste 2 paar zwempootjes (pleopoden) omgevormd tot geslachtsdelen (gonopoden).


Geslachtsrijp:

Floridakreeften zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 6 cm.


Paring:

De paring verloopt bepaald niet zachtzinnig en bij beide sexen bestaat er een kleine kans dat het 1 of meerdere ledematen kost. Het mannetje smijt het vrouwtje op haar rug en houdt vervolgens haar scharen vast om zo zichzelf te beschermen. Dit duurt enkele minuten. Het vrouwtje slaat het sperma op en bevrucht de eitjes pas als ze gelegd worden.

 

Kweek:

De tijd vanaf de bevruchting tot het afzetten van de eitjes kan afhankelijk van de omstandigheden tot wel 8 weken duren. Het aantal eitjes varieert van 50 tot 100 en de kleur is donkerbruin als ze bevrucht zijn, de lichtgekleurde zijn onbevrucht. De moeder draagt ze onder de staart tussen haar zwempootjes en beschermt ze door haar staart om te krullen. Tijdens deze periode verschuilt ze zich veel en eet weinig tot niets.

Na 3 tot 5 weken komen de jongen uit het ei en weer een paar dagen later hebben ze allemaal de moeder verlaten.

Onderling kunnen ze erg in groeitempo verschillen. Ook de blauwe kleur is bij de één eerder te zien dan bij de ander.

Na 4 weken kunnen ze al 3 cm zijn en beginnen ze kannibalistische neigingen te vertonen bij overbevolking en te weinig verstopplekken.

Floridakreeften kunnen het gehele jaar door in een cyclus van 3 tot 4 maanden zwanger worden.


Inteelt:

Kweken met verwante koppels is geen enkel probleem als beide dieren genetisch in orde zijn.


Vuurgarnalen


geslachtonderscheid

De mannetjes zijn vaak veel lichter van kleur dan de vrouwtjes de vrouwtjes zijn meer roodachtig, en de   zijschilden zijn wat groter bij de vrouwtjes. Ook zie je bij de vrouwtjes vaak een geel gekleurd schildje op de rug zitten

Kweek

hier hoeft u zich geen zorgen over te maken, want dat doen ze vaak. je kan wel 1 keer in de zoveel tijd een beetje koud water erbij gooien om ze te stimuleren. maar voor de rest ze doen het vanzelf.